Koll på lagen med lekfulla färger och illustrationer

Första delen i ett treårigt projekt som vi arbetat med i uppdrag av Byrån mot Diskriminering i Östergötland skapade vi den grafiska profilen för Koll på lagen. Projektet har löpt från 2021 till 2023 och har även inkluderat arbete med webb och ett pedagogiskt metodmaterial i form av ett brädspel. 

Dekorativa och informationsstödjande element

Målet var dekorativa element som stödjer informationen på ett roligt sätt. Därför finns det ikoner för mycket av innehållet. På vissa ställen är det identifierande ikoner, som exempelvis vid varje typ av övning. Den speglas sedan vidare genom alla nivåer. Varje övning symboliseras genom sin egen ikon. Tanken är att de ska stödja den textbaserade informationen. 

Roliga grafiska element av doodle-karaktär med en analog känsla, det är tanken som definierat illustrationerna. De ska fungera som ett identifierande varumärkeselement, unika och specialdesignade för detta projekt. De ska också återspegla målgruppens unga och lekfulla sätt, där de möjligtvis kan komma ur någons anteckningsblock från skolan.

Tunga ämnen vägs upp med unga och lekfulla illustrationer

En utmaning var att hitta balansen mellan att vara ung och lekfull, utan att det blir barnsligt. Illustrationerna skulle även fungera lika bra i tryck som digitalt. De skulle se ut som handritade motiv direkt från målgruppen. Vi arbetade med kontraster i alla illustrationer. Det ökar tillgängligheten, tillsammans med typografin. Typsnittet som valdes är Astrial, som är texturerad men samtidigt har en hög läsbarhet.

För att ge variation till innehållet tog vi fram anpassade illustrationer för varje sida, tema och övning. Även små detaljer så som anpassade ikoner för till exempel spela/pausa-knappar för ljudfiler bidrar till en mänsklig känsla. 

Sanna Wohlin, Designer

Igenkännbara och familjära doodles

Inspirationen var den unga målgruppen som vi illustrerade för. Vi ville återspegla deras lekfulla sätt samt skapa igenkänning. Därav valet av de doodle-inspirerade symboler och ikoner. Alla har vi väl suttit och kladdat ner figurer i ett anteckningsblock någon gång, speciellt i skolan?

Lagar om polisen
Lagar på nätet
Lagar i hemmet
Lagar på fritiden
Lagar i centrum
Lagar på jobbet

Mjuka toner utgör sex färgteman

Tanken bakom färgvalen var mjuka toner, det är bra ur ett tillgänglighetsperspektiv. Tonerna går mot pastell, snarare än starkt och skrikigt. Det gör det möjligt att skapa tillräcklig kontrast mellan bakgrund och text, vilket ökar läsbarheten. Tanken var att ha flexibiliteten att färgkoda sex teman, dessa blev våra sex färger. Varje tema har en färg, som följer med i allt. Det ska kännas levande, piggt och fräscht. Illustrationerna har sedan använts av Byrån mot diskriminering Östergötland i verktyget Canva.

Emblem Guld i Publishingpriset 2022

Vinst i Publishingpriset 2022

Vi kan stolt meddela att vårt arbete i Koll på lagen-projektet har resulterat i en vinst i Publishingpriset. Med motiveringen ”för trovärdiga texter, medvetna färgval och stor omsorg om detaljerna” tog vi hem guld i kategorin Utbildnings- och instruktionssajter. Vi är så glada att samarbetet mellan Byrån mot diskriminering Östergötland och oss numera är prisvinnande.

Har du också behov av en grafisk profil, illustrationer eller annat visuellt innehåll?

Kontakta oss, så hjälper vi dig med allt från koncept till formgivining!

Om projektet

Kund: Byrån mot Diskriminering i Östergötland

Vad vi gjorde

Behöver du hjälp? Tryck här för att komma till vår support.

support

Redo att starta
ditt projekt?

Har ett projekt i åtanke eller idé som du vill bolla? Hör av dig! Vi ses gärna på en kopp kaffe i Norrköping eller Malmö.