En normkritisk bok för en jämställd och inkluderande arbetsplats

Byrån mot diskriminering i Östergötland är en ideell förening som arbetar för mänskliga rättigheter och mot diskriminering. De är initiativtagare till projektet Koll på jobbet som riktar sig till ungdomar på yrkesprogram, och genom projektet har ungdomarna fått användbara verktyg och kunskaper om sina rättigheter på praktikplatser och i arbetslivet. Vårt tidigare varumärkesarbete har nu konkretiserats i ett färgrikt och tillgängligt metodmaterial som distribueras till lärare i hela Sverige.  

Kunskap är makt

Vi på Hamrén har utifrån den grafiska profilen som vi tagit fram för projektet Koll på jobbet tagit fram koncept och layout för ett metodmaterial på mer än 100 sidor. Projektet riktar sig till ungdomar på yrkesprogram och metodmaterialet fungerar som ett omfattande hjälpmedel och stöd för lärarna i undervisningen kring det här viktiga ämnet. De informativa och inspirerande texterna som Koll på jobbet teamet har sammanställt samspelar med tänkvärda bilder och en spännande men ändå tillgänglig layout för att skapa en lättanvänd bok som ger eleverna makten att stå upp för sina rättigheter i yrkeslivet.

Färgkodade sektioner och enkel navigering

Arbetet med projektet har uppskattats mycket av oss eftersom vi fått bidra till något mycket viktigt, men också fått testa nya tekniker för att leverera efter kundens önskemål. Varje sektion i metodmaterialet har sin egen färg, det ska vara enkelt att hitta rätt information snabbt, vilket underlättar i lärarnas undervisning och arbete med materialet. Boken har dessutom en spiralbindning som gör att den kan väcklas ut och ligga kvar utan att fällas ihop. Detta förenklar både vid läsning, undervisning och kopiering. 

Materialets struktur är noga genomtänkt och hänvisningar i boken gör navigationen mellan kapitel och ämnen enklare. Varje sektion har exempelvis sin egen innehållsförteckning för att undvika att behöva bläddra tillbaka till början av boken.

Svartvita bilagor för hållbarare kopiering

Alla bilagor i boken, som bland annat består av övningar, är till skillnad från övrigt material i svartvitt. Eftersom syftet med boken är att övningarna ska kopieras och delas ut till eleverna var detta en viktig punkt. Dels för att säkerställa att allt innehåll syns på ett bra sätt vid kopiering, men också för att spara resurser.

Lekfullt bildspråk

En viktig del i arbetet med materialet var att engagera och inspirera både lärare och elever. Texten och informationen i boken är allvarlig och tung, vilket behövde vägas upp med en lekfull och inspirerande layout för att skapa intresse och engagemang. 

Storlek och avstånd är noga avvägt i boken för att få med så mycket information möjligt på så få sidor som möjligt, vilket möjliggjort att fler böcker kunnat tryckas och delats ut till skolor och lärare. Dock inte utan att ta hänsyn till läsbarhet i boken.

Vill du också ta fram en trycksak?

Har du behov att tryckmaterial, grafisk profil eller hemsida? Vi är med dig genom hela kedjan - kontakta oss, så hjälper vi dig!

Om projektet

Kund: Koll på jobbet

Vad vi gjorde

Behöver du hjälp? Tryck här för att komma till vår support.

support

Redo att starta
ditt projekt?

Har ett projekt i åtanke eller idé som du vill bolla? Hör av dig! Vi ses gärna på en kopp kaffe i Norrköping eller Malmö.