Nytt företag? Såhär kommer du igång med din kommunikation

Du har en grym affärsidé och har bestämt dig för att starta företag. Men hur gör du egentligen för att komma igång? Vi har samlat ihop våra bästa tips till dig som behöver stöd med att etablera dig online!

Innan du bestämmer ett företagsnamn

Ett företagsnamn kan se ut på många olika sätt. För att sätta ett bra namn finns det flera olika parametrar man behöver ta hänsyn till, från särskiljningsförmågan till upphovsrättsfrågor till tillgängligheten. För att göra det enkelt så har vi tagit fram en checklista på saker du bör kolla upp innan du spikar vad din verksamhet ska kallas.

1. Undersök om namnet är skyddat eller används

Det kan vara så enkelt som att göra en googling – vad kommer upp när du söker på namnet? Finns det andra företag som använder namnet eller varianter av det? Du kan också kolla på allabolag.se om det finns några företag registrerade i Sverige med det namnet. 

2. Anmäl ditt företagsnamn

För att anmäla ett företagsnamn fyller du i en blankett och betalar en avgift till Bolagsverket. Du kan även följa ditt ärende efter att du har skickat in din ansökan. Läs mer om hur du går tillväga för att anmäla ditt företagsnamn på Bolagsverkets hemsida. Där kan du även läsa mer generella riktlinjer kring att sätta ett namn.

3. Fundera på om du vill skydda namnet ytterligare

Har du kommit på ett smart namn som du inte vill att någon annan ska använda? Då kan det vara värt att skydda det ytterligare. Det kan du göra genom att registrera ett varumärke

4. Kolla upp om den domän som du vill ha finns tillgänglig

Domänen kommer vara den unika adressen som man når ditt företags webbplats på. Därför är det viktigt att kolla upp så att ingen annan har använt det namnet som du vill använda. Namnet ska förslagsvis vara samma som ditt företagsnamn. Tänk på att välja något som är enkelt att komma ihåg.

När du har bestämt företagsnamn

Du har kollat upp allt, hittat ett träffsäkert namn och är redo att komma igång. Ibland kan det känns klurigt med alla praktiska saker som behöver fixas, allt ifrån registrering av domännamn till att koppla e-post eller starta konton i olika digitala kanaler. Men det är nu det roliga börjar – om vi får bestämma, i alla fall!

1. Köp domänen

När du har hittat en tillgänglig domän som du vill använda får du oftast köpa det via ett webbhotell eller domänleverantör.  Här finns vi såklart tillhands om du stöter på problem eller helt enkelt vill att någon annan ska sköta det åt dig.

2. Koppla e-post

En anpassad e-postadress ger ett professionellt intryck. Detta är något du ofta kan köpa till hos webbhotell och domänleverantörer. En anpassad epost ser ut t.ex. såhär: namn@dittföretag.se

3. Sätt upp en Facebooksida till ditt företag 

För att kunna skapa en Facebooksida till ditt företag behöver du först ha ett personligt konto. Detta gör att du kan hantera företagssidan men det kommer inte synas utåt sett att du äger sidan. Nedan hittar du instruktioner kring hur du skapar ett konto till ditt företag!

  • Logga in med ditt personliga Facebookkonto 
  • Klicka på sidor och + skapa sida (detta kan se olika ut beroende på om du är på en telefon eller på datorn)
  • Fyll i information om ditt företag, t.ex. kategori, profilbild, omslagsbild, länk till hemsida, osv.

Facebook har även många egna guider om hur du går tillväga för att skapa sido. Läs mer på Facebooks hemsida.

4. Skapa ett Instagramkonto

  • Ladda ner Instagram på din telefon och skapa ett nytt konto. I detta fall ska du direkt skapa ett konto för ditt företag. Är du redan inloggad som din privata profil, kan du gå in under inställningar och lägga till en profil.
  • Fyll i de nödvändiga uppgifterna som beskrivning och profilbild
  • Gå in i Inställningar för kontot och välj växla till företagskonto
  • Nu kan du även fylla i viktig information som adress, telefonnummer och öppettider
  • Koppla Instagram till Facebook 
  • Gå in på sidan du skapade på Facebook och leta upp inställningar. 
  • Vid fliken Instagram klicka på anslut och logga in med uppgifterna till Instagramkontot du skapat.

Du kan även läsa mer här för tips och trix om Instagram.

5. Börja skapa inlägg med fina bilder och inspirerande texter 

Nu kommer den kreativa biten! Sprid din kunskap, bilder från din verksamhet eller varför inte bara unika behind-the-scenes bilder. Och känner du att du ändå behöver hjälp med att komma igång med innehållsproduktionen så finns vi bara ett samtal bort!

Vi finns här, oavsett i vilket steg du behöver hjälp 

Vi finns här för att hjälpa dig – oavsett vart i etableringsprocessen du befinner dig! Vi brukar kalla det för att hoppa på Hamréntåget. Står du på första perrongen, en bit in på vägen eller på ändhållplatsen? Vi anpassar alltid till dina behov för att hjälpa ditt företag framåt. Kontakta oss så hjälper vi dig!

Behöver du hjälp? Tryck här för att komma till vår support.

support

Redo att starta
ditt projekt?

Har ett projekt i åtanke eller idé som du vill bolla? Hör av dig! Vi ses gärna på en kopp kaffe i Norrköping eller Malmö.