Kreativitet och innovation som inspirerar

Idag den 21a april är det världsdagen för kreativitet och innovation. Vi vill fira detta med att dela med oss av några projekt som inspirerar oss just nu, där konstnärliga uttryck kombineras med häftiga tekniska lösningar på nya, spännande sätt! 

Låt algoritmen generera konsten

Generative art, som också kallas code art eller procedural art, är en form av skapande som genererar idéer, former, mönster med hjälp av en algoritm. Hur det fungerar är att kreatören anger data, elementen som ska användas, exempelvis specifika färger och former, samt regler eller ramar som systemet ska hålla sig inom i den ”kreativa” processen. Utifrån detta kan sedan en dator generera hundratals versioner eller kombinationer på bara någon millisekund, något som hade tagit flera månader för en människa att bara göra en av. Detta hjälper kreatörer att utforska nya tankesätt och lösningar på problem och metoden användas av allt från ingenjörer och arkitekter till konstnärer. Några kreatörer som inspirerar oss är: Katharina Brunner, Manolo Gamboa Naon, Anders Hoff, och Mark J. Stock.

Av Manolo Gamboa Naon.

Den nästa Rembrandt är datadriven

Om vi fortsätter på samma spår med algoritmgenererad konst finns det ett projekt som kallas The Next Rembrandt vars mål var att via en algoritm ta fram ett nytt konstverk i stilen av den framlidne konstnären Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606-1669) – eller snarare ett konstverk som hade kunnat vara ett Rembrandt. Resultatet är en 3D-printad målning som är skapad utifrån data hämtad från 346 Rembrandt-målningar. Subjektet, bestämt genom att klassificera över 400 ansikten från de tidigare målningarna, blev en man i 30-40 års åldern klädd i svarta kläder och en hatt. Projektet krävde enorma mängder data och kompetens från dataanalytiker, utvecklare, 3D-print experter och professorer inom AI.

Via The Next Rembrandt

Funktion och form

The Alternative Limb Project, ett projekt skapat av Sophie de Oliveira Barata, består av konstnärligt utformade proteser med hjälp av den senaste teknologin, som 3D-modellering. Tanken med projektet är att de ska bidra till en positiv dialog om bland annat kroppsideal och transhumanism. Förutom de konstnärliga proteserna skapar Sophie även realistiskt utformade proteser. 

Via The Alternative Limb Project

Pollock i pixlar

Att skapa egen konst inspirerat av den amerikanska konstnären Jackson Pollock (1912-1956) går att testa på jacksonpollock.org. Intressanta färger och former bildar tillsammans ett strukturerat kaos där du själv väljer vart penseldragen ska gå men penselns storlek och färg skiftar. En liten rolig hemsida som kan väcka tankar när man känner sig oinspirerad. 

En hyllning till vår fantastiskt kreativa hjärna

Alla våra kundprojekt kombinerar kreativitet och innovation, men ibland får vi testa på helt nya uttryckssätt! Vårt senaste experiment är en ljusinstallation för Norrköpings Light Festival 2020. Bidraget hette Mind Made och hade som mål att hylla neurodiversitet och kreativitet samtidigt som den lyste upp Norrköping under de mörkaste månaderna. Projektet utmanade vår kreativitet och gav oss chansen att testa på ett helt nytt medium.

Behöver du hjälp? Tryck här för att komma till vår support.

support

Redo att starta
ditt projekt?

Har ett projekt i åtanke eller idé som du vill bolla? Hör av dig! Vi ses gärna på en kopp kaffe i Norrköping eller Malmö.