Säg hej till våra praktikanter, Johanna och Emma.

Johanna från Östersund och Emma från Umeå studerar båda Grafisk design och Kommunikation på Linköpings universitet, eller GDK som det även kallas. Nu har de anlänt till Hamrén i Norrköping och fram emot en spännande praktikperiod. Vi har ställt några frågor så ni kan lära känna dem bättre!

Hur hamnade ni på Hamrén?

Johanna: Jag fick höra om Hamrén för första gången under en gästföreläsning som Silvia höll i under vårt första år. Föreläsningen handlade om inkluderande design, något jag tycker är både intressant och viktigt. När det var dags för mig att söka praktik tog jag kontakt med Hamrén och hade en jättetrevlig pratstund där jag fick en inblick i hur ni jobbar och hur en praktik på Hamrén kunde se ut. Jag fick redan då ett jättebra intryck och kände direkt att det här var personer jag ville lära känna och lära mig mer ifrån. 


Emma: Jag jobbar på en studentdriven kommunikationsbyrå som heter Kindergarden, inom den ville vi styra upp en tävling och jag kontaktade då Silvia för att få se om Hamrén ville vara med på någon kant. I slutändan blev det inte så, men jag passade på att fråga henne om en eventuell praktikplats och nu sitter jag här! 

Varför är ni intresserade av grafisk design?

Johanna: Jag har alltid varit intresserad av grafisk design och läste bland annat Estet Media på gymnasiet innan jag började på GDK. Jag började redan som 10-12 åring att ladda ner olika gratisprogram att redigera och illustrera bilder i. Jag älskade att göra film till musik som jag klippte ihop med Windows Movie Maker och som jag laddade upp på YouTube. Ett annat favorit intresse jag hade som liten var att starta upp bloggar och göra egna teman.


Emma: Jag har alltid varit pysslig som barn och det har väl bara utvecklats genom åren. Från toapappersrullar med glitter och makaroner till flyers med logotyper och utfall. Kort och gott har det varit en hobby majoriteten av mitt liv, det var inte förrän för några år sedan som jag insåg att jag ville göra karriär av det.

På praktiken ser jag mest fram emot…

Johanna: Jag är taggad på att se hur processerna ser ut på en webbyrå, från brief till koncept. Det ska bli spännande och se hur det vi lärt oss på utbildningen appliceras i verkligheten och hur saker faktiskt går till. Förutom det ser jag så klart fram emot att få vara med på alla roliga projekt.

Emma: Kanske låter klyschigt, men få prova att praktiskt använda det jag fått lära mig via utbildningen. Jag vill testa vingarna och även se om det finns något område inom design jag brinner extra för. Sen ser jag såklart fram emot att få hänga med kollegorna på Hamrén, de är ett schysst gäng och byrån har en härlig arbetsmiljö!

Om ni inte skulle vilja jobba inom grafisk design, vad skulle det då vara?

Johanna: Jag hade fortsatt på det kreativa spåret, kanske spelutveckling? Sen har jag alltid gillat att fota, så fotograf hade inte varit helt fel.

Emma: Författare tror jag! Jag skrev en del när jag var yngre och har alltid haft massa berättelser jag vill dela med mig av. Sen har ordiminuten.se varit ett guilty pleasure i äldre dar.

5 snabba om design

Webb eller tryck?

Johanna: Webb!
Emma: Webb för mig med! Finns mer man kan göra med webb tycker jag. 

Bästa Adobe-programmet?

Johanna: Beror nog på vad man ska göra för någonting, men Illustrator är nog det jag använder mest.
Emma: Illustrator alla dagar i veckan!

Kaffe eller energidryck när du designar?

Johanna: Energidryck.
Emma: Kontroversiellt, men energidryck. Fler smaker och svalkande på köpet!

Vad är ditt design-ick?

Johanna: När man överanvänder Image trace på foton i Illustrator.
Emma:
När jag glömmer spara dokumentet och Illustrator kraschar. Uschhhh.

Bästa tipset till den som vill hålla på med design?

Johanna: Träna så mycket du kan, gör egna projekt så fort du har tid och var intresserad av att lära dig nya program eller testa olika sätt att  saker på. Att bli duktig kräver träning och tid i programmen!
Emma:
Var inte rädd för att inspireras av andra! Ett öga för design utvecklas med tiden och det är lärorikt att se och lära av andra. 

Behöver du hjälp? Tryck här för att komma till vår support.

support

Redo att starta
ditt projekt?

Har ett projekt i åtanke eller idé som du vill bolla? Hör av dig! Vi ses gärna på en kopp kaffe i Norrköping eller Malmö.