7 tips för en portfolio i världsklass!

Vi vet hur det kan vara, slutet på utbildningen närmar sig eller det är dags för praktik för att testa på arbetslivet. För att stilla dina nerver vill vi ge lite tips kring portfolion, vilket kan vara viktigt att ha när man söker praktik på en mer kreativ arbetsplats. 

För att du ska slippa bli stressad när din framtida praktikplats ber dig skicka en portfolio, ger vi dig här några svaren på de vanligaste portfoliofrågorna en student kan ha. Trevlig läsning!

1. Vad letar mottagare av praktikansökningar efter i en portfolio?

En bild av vad personen kan, det kan antingen vara om personen visar på en bredd eller om den har någon specifik spetskunskap. När det gäller praktik så handlar det inte om att personen ska ha skapat det bästa någonsin utan visa på vad den har jobbat med tidigare. Beskrivande texter i portfolion kan vara ett bra komplement för att framhäva vad man är bra på, vad man vill lära sig mer om och vem man är.

2. Hur man kan sticka ut i mängden med sin portfolio?

Texten kan vara väldigt viktig, att skriva något personligt eller roligt. Texten kan visa om personen är trevlig, vad den vill lära sig. Det är viktigt att göra research om det aktuella företaget innan ansökan skickas in, det visar att personen är intresserad på riktigt. 

Att skriva något roligt, vara extra trevlig eller personlig handlar inte om att vara en komiker eller göra sig till. Du har dig själv att utgå ifrån, visa vem just du är. Försök vara personlig i din första kontakt med företaget även om det sker via mail eller telefon. Det personliga brevet kan vara mer generellt.

Ett bra sätt att sticka ut är att vara i god tid, genom att vara först. Har du skapat något analogt, som du är extra stolt över kan det skickas via post.

3. Vad får man inte missa i portfolion?

De projekt som man har gjort, det är bättre att välja ut några få som man är extra stolt över än att lägga in allt man gjort. I portfolion kan du visa vem du är genom att lägga in projekt som du tycker extra mycket om. Det är viktigt att styrka det man vill jobba med, vill man jobba med webb är webb det som portfolion främst ska innehålla.

Är det så att man inte har gjort så många projekt att visa inom det område man vill lära sig mer om behöver man förklara detta med text i portfolion och det personliga brevet. 

4. Vad ska portfolion innehålla?

Det behöver inte vara sant att skarpa projekt väger högre än andra, det är viktigare hur det ser ut i designen och hur du beskriver projektet. En viktig utgångspunkt är även att göra det så lätt som möjligt för mottagaren. Detta kan du göra genom att lägga in all information du har på en och samma plats och undvika att lägga in länkar till externa sidor. Känner du att länkarna är viktiga kan det vara en god idé att inkludera en bild på projektet i din portfolio och beskriva projektet i text. Inkludera ändå länk till aktuell sida om mottagaren skulle vara intresserad av att läsa mer. Men det ska inte vara ett krav för att förstå ditt budskap, all information ska finnas i din portfolio.

5. Vad ska jag börja med för att komma igång?

Leta inspiration genom att Googla på vad andra har gjort tidigare. Men låt dig inte skrämmas av perfekta portfolios i de första sökresultaten. Det är bättre att göra något än inget allts. Diskutera med kurskompisar som kanske sitter i samma situation, det är svårt om man inte gjort det innan.
Leta först fram de projekt du är mest nöjd med. Titta igenom projekten och se vilken stil de följer, är det liknande stilar kan du kanske följa den stilen i utformningen för hela portfolion. Är de olika projekten väldigt olika kanske det kan vara en idé att göra utformningen av portfolion lite mer neutral och avskalad för att låta projekten ta plats. Hämta inspirationen från dig själv.

6. Hur lång ska portfolion vara?

Den behöver vara kort och koncis, ta med det du är stolt över. Det som är rimlig och relevant för den praktikplats där du söker praktik.

7. Vilka format är extra bra att bygga portfolion i?

Vid val av format kan det vara en bra att tänka på vilka felmarginaler som finns. Funkar det inte till 100% finns det risk för sämre resultat. Detta handlar exempelvis om en webbplats som portfolio. Som student har man kanske inte lärt sig allt inom webbdesign än, finns det då en risk att webbplatsen ser konstig ut eller inte fungerar till 100% på mottagarens dator? Med en portfolio på en webbplats kan man inte styra hur mottagaren tar emot materialet, vilken skärmstorlek de sitter på, vilken webbläsare de använder etc. Används en PDF kan du med säkerhet veta att mottagaren ser samma resultat som du skickade in.

Med det sagt är det inte förbjudet att göra en webbplats. Så länge man har i åtanke att man inte med säkerhet vet hur mottagaren tar emot materialet. Ingen borde dock förvänta sig att du är fullärd. 

Slutgiltiga tips.

Håll inte på någon viktig information om dig själv som du vill berätta på ett möte, berätta allt som känns viktigt vid första kontakten så att mottagaren kan skapa sig en tydlig bild om vem du är.

Vi på Hamrén är öppna för nya praktikanter både i Norrköping och Malmö. Lycka till med din portfolio!

Behöver du hjälp? Tryck här för att komma till vår support.

support

Redo att starta
ditt projekt?

Har ett projekt i åtanke eller idé som du vill bolla? Hör av dig! Vi ses gärna på en kopp kaffe i Norrköping eller Malmö.