Global Accessibility Awareness Day 2020

Global Accessibility Awareness Day (Globala dagen för uppmärksammande av tillgänglighet), som infaller tredje torsdagen i maj, finns för att uppmärksamma behovet av mer tillgängliga och inkluderande digitala lösningar. Vi på Hamrén brinner extra mycket för en mer inkluderande webb och har därför påbörjat ett spännande projekt som ska hjälpa både våra kunder och vår bransch med mer information om tillgänglighet och inkluderande design, så håll utkik! Men, tills projektet lanseras, låt oss berätta mer om dessa ämnen redan nu! 

Olika hjälpmedel finns ute i samhället, till exempel ramper och ljudsignaler vid övergångsställen, men har du tänkt på att det behövs hjälpmedel även på webben? Mer än en miljard människor globalt upplever fysiska eller psykiska hinder. Det kan till exempel handla om att uppleva hinder baserat på sin syn, hörsel, eller rörelseförmåga. Det finns såklart fler anledningar till att känna sig exkluderad i den digitala världen. Personer som inte har tillgång till den senaste tekniken, har en sämre internetuppkoppling eller mindre datorkunskap riskerar att hamna utanför. Oavsett ekonomi, utbildning, ursprung, religion, sexuell läggning, könsidentitet, ålder eller språk ska människor kunna känna sig välkomnade i den digitala världen.

Inkluderande design handlar om att skapa lösningar som är tillgängliga för så många personer som möjligt utan att behöva specialanpassningar via extra funktionalitet. Man utgår från den breda variationen som finns mellan olika människors egenskaper, förmågor och möjligheter och designar för bredden snarare än en genomsnittlig användare. Med inkluderande design bjuder vi in mångfalden och siktar på att skapa en bra användarupplevelse för alla, oavsett användare.

Den bästa motiveringen för inkluderande design är helt enkelt att alla tjänar på det, oavsett hur användarens situation ser ut. Att visa empati för olika användare skapar en bättre och trivsammare miljö. Alla får en chans att ha tillgång till samma information, tjänster och möjligheter, som i sig är en grundläggande mänsklig rättighet. Härligt va?

Här kommer några användbara länkar om tillgänglighet och inkluderande design medan vi bygger på

Innan vi lanserar vårt större projekt om tillgänglighet och inklusivitet kommer här fem bra länkar för dig som vill veta mer om detta redan nu!

Läs gärna även vår egen artikel om varför en tillgänglighetsanpassad hemsida är en vinnande investering för ditt företag!

Kan vi hjälpa till?

Behöver du mer information om tillgänglighet redan nu, är du intresserad av att veta hur pass tillgänglig din hemsida är, eller vill du starta ett projekt tillsammans med en byrå som brinner för tillgänglighet? Kontakta oss så hjälper vi dig!

Behöver du hjälp? Tryck här för att komma till vår support.

support

Redo att starta
ditt projekt?

Har ett projekt i åtanke eller idé som du vill bolla? Hör av dig! Vi ses gärna på en kopp kaffe i Norrköping eller Malmö.