Trender inför Twenty-Two

Nu när det nya året har börjat vill vi ta oss tiden att se in i den närmaste framtiden. Vad kommer 2022 att erbjuda och vilka trender kan vi förvänta oss? Vi tror att vi har mycket att se fram emot men här har vi valt att presentera en lista på de mest spännande trenderna. Avsnitten behandlar header image, typografi, rörligt innehåll och så avslutar vi såklart med några honorable mentions.

Kreativ frihet utan header image

I flera år har vi webbdesigners haft en sak att luta oss tillbaka på, en stor bakgrundsbild i toppen på startsidan. En header image, hero image eller splash image, kärt barn har många namn. På bilden ligger en rubrik och under rubriken en knapp till den viktigaste sidan. Så stilrent och informativt. Klassikern header image är väl snart ett minne blott, vi som designers får mer kreativ frihet när kunderna vill göra något nytt, inte ska väl alla hemsidor se likadana ut. Med frihet kommer ansvar, på nya sätt behöver vi förmedla ett budskap och fånga besökarnas intresse. Vilket leder vidare till nästa ämne, typografi för mer än text.

Typografins nya plats i rampljuset

Text och innehåll har alltid varit en viktig del av en webbplats. Länge har vi arbetat efter att texten varken ska vara för stor, för liten, för bred eller för smal. Teckensnittens storlek har blivit en lag som man inte ska bryta mot i första taget för läsbarhetens skull. Här ser vi dock en skiftning, inte längre är kanske läsbarheten det viktigaste, typografi kan i nya utsträckningar användas för mer av grafiska element med WOW-faktor och då spelar ju de typografiska reglerna inte någon roll. (ps. så länge det inte är något viktigt budskap som du faktiskt vill ska läsas.)

Levande och anpassat innehåll

Alltid är det viktigt att hålla en hemsida levande, detta kan exempelvis uppnås genom att utveckla en hemsida anpassad för förändring. Kanske vill man fokusera på olika delar av en hemsida i olika perioder. Den statiska hemsidan utan rörelse har börjat stå och damma, inget vi tar med oss in i 2022. Kommer vi kanske även kunna anpassa webbplatsens innehåll utifrån vem besökaren är? Ska vi anpassa webbplatsen utifrån geografisk plats, tidigare besökt webbplats eller varför inte utifrån hur många gånger de besökt vår hemsida?

Är du fortfarande kvar?
Nu har du varit här inne och läst 10 gånger, vill du inte läsa något annat?
Till nyhetsarkivet.

Honorable mentions

De som alltid är trendiga och aldrig bör sluta vara det.

  • Tillgänglighet
  • Mobile-first
  • Less is more

Läs mer om 22 inspirerande trender på webflow här.

Behöver du en hemsida som hänger med i trenderna?

Behöver du hjälp? Tryck här för att komma till vår support.

support

Redo att starta
ditt projekt?

Har ett projekt i åtanke eller idé som du vill bolla? Hör av dig! Vi ses gärna på en kopp kaffe i Norrköping eller Malmö.