Är lösenord snart ett minne blott?

Hur säkra är dina lösenord egentligen? De flesta vet säkerligen om att man inte bör använda samma simpla lösenord på flera ställen men ändå är vi många som fortfarande gör det. Kanske är vi för naiva för att tro att något någonsin kommer att hända oss eller så orkar vi helt enkelt inte ta tag i att skaffa en lösenordshanterare som kommer ihåg de långa, komplicerade och säkra lösenorden åt oss. Är du en av dessa? Då har vi bra nyheter, snart kan lösenord vara ett minne blott!

Enligt en rapport som LastPass har tagit fram (Psychology of Passwords: Expanded Digital Lives and Password (Mis)behavior, 2021) återanvänder 68% av befolkningen lösenord trots att 79% vet om att det är mycket högre risk att bli hackad om man återanvänder lösenord. Dessutom har dataintrång ökat med 11% under pandemin enligt samma rapport.

Säkra dina lösenord med en lösenordshanterare

Idag är bästa sättet för att säkra dina konton att använda sig av unika och krångliga lösenord till alla dina konton, men det är ju omöjligt att komma ihåg. Därför finns det en rad olika lösenordshanterare som sköter detta åt dig, som både föreslår säkra lösenord, varnar dig om du har osäkra lösenord sparade, automatiskt fyller i lösenorden åt dig och mycket mer. Det kanske låter krångligt, men när man väl kommit igång kommer det både säkra och underlätta ditt liv online. I de flesta lösenordshanterare kan du till och med spara ned andra känsliga uppgifter som kreditkortsuppgifter, personnummer eller bara en hemlig anteckning. För att komma åt allt detta behöver du bara komma ihåg ett lösenord eller i många fall använda ditt fingeravtryck eller ansikte för att låsa upp, vilket leder oss in på nyheten som kanske gjorde att du klickade in dig på denna artikel.

Lösenord ersätts med Passkeys

Har du läst allt ovan men tycker fortfarande att det känns omständigt? Då kommer troligtvis snart problemet lösas åt dig. Redan i höst eller i början av nästa år beroende på vad du använder för enheter introduceras Passkeys. Passkeys är baserat på industristandarder och är både säkrare och enklare än vanliga lösenord. Du har säkert redan stött på konceptet om du har en smartphone genom att du låser upp den med ditt fingeravtryck eller ansikte. Samma sak kommer nu finnas tillgängligt för alla utvecklare att tillämpa på webbsidor och appar så att det blir lika smidigt att logga in på en hemsida som att låsa upp din telefon. Du ska även kunna använda telefonens upplåsningsmetod för att logga in på hemsidor på externa enheter, men det börjar också bli vanligare på datorer med exempelvis fingeravtrycksläsare.

Men innan det blir standard att använda Passkeys överallt så rekommenderar vi ändå att försöka använda så unika och svåra lösenord som möjligt (och gärna ta hjälp av en lösenordshanterare!) för att inte riskera att någon kommer åt din identitet eller andra känsliga uppgifter.

Vill du en trygg och säker plats för din hemsida? Vi erbjuder en toppmodern webbservermiljö skräddarsydd för just WordPress-hemsidor, så att din hemsida blir både snabb och säker.

Behöver du hjälp? Tryck här för att komma till vår support.

support

Redo att starta
ditt projekt?

Har ett projekt i åtanke eller idé som du vill bolla? Hör av dig! Vi ses gärna på en kopp kaffe i Norrköping eller Malmö.