Vad vore webben utan sin stil?

CSS fyller en stor funktion på moderna webbplatser. CSS gör designen mer tilltalande men kan också vara ett verktyg för att hjälpa och guida besökaren till det som är viktigt, genom till exempel teckenstorlekar, färger, kontraster samt olika effekter som ger indikation på vad som händer vid interaktion.

CSS står för Cascading Style Sheets och det är ett kodspråk webbdesigners använder för att ge varje webbplats sin unika identitet. Idag firar vi CSS Naked-dagen, som startade i syfte att visa betydelsen av dagens webbstandard. Men det är också en rolig tillbakablick till hur hemsidor såg ut back in the day: innan vi la så mycket fokus på utseendet som vi gör idag!

För användarupplevelsen av en webbplats spelar CSS en stor roll. Som du ser här ovan så är en webbplats utan CSS bara text, bilder och länkar.  Med CSS kan webbdesigners framhäva vad som är viktigt på en webbplats, guida besökaren, och ge webbplatsen sin stil och känsla.

Trots att CSS fyller en stor funktion kan det vara värt att som webbdesigner anamma CSS Naked-dagen och stänga av all CSS för en liten stund. För många är CSS nyckeln till god användbarhet, men inte för alla. Att skapa en tillgänglig webbplats innebär också att webbplatsen ska fungera utan alla visuella element och specialeffekter.

Passa på att prova hur din webbplats ser ut utan CSS idag!

Behöver du hjälp? Tryck här för att komma till vår support.

support

Redo att starta
ditt projekt?

Har ett projekt i åtanke eller idé som du vill bolla? Hör av dig! Vi ses gärna på en kopp kaffe i Norrköping eller Malmö.