Tre missar vid automatiska bildspel – och hur du undviker dem.

Tillgänglighet på webben är ett ämne som ligger oss varmt om hjärtat. För några veckor sedan föreläste vi om varför du vinner på att investera i tillgängliga hemsidor (om du missade föreläsningen kan du snart spana in den på vår hemsida). Nu tänker vi att det är dags att vi pratar lite om automatiskt bläddrande bildspel och vanliga missar som gör dessa mindre tillgängliga. 

Svara på det här innan du använder automatiska bildspel på din hemsida:

Byter ditt bildspel bild för snabbt?

Det behövs inte mycket för att tillgängligheten ska påverkas, det kan vara så enkelt som att du läser långsammare än andra, att du har ett skrikande barn i famnen eller att du är stressad. Om innehållet i ditt bildspel försvinner innan användaren hunnit läsa, går personen miste om ditt viktiga budskap!


Vårt tips: Låt användaren bestämma själv hur de vill interagera med hemsidan för att undvika frustration, till exempel genom att ha knappar för att användaren själv ska kunna växla mellan bilden i bildspelet.

Kan skärmläsare och andra specialverktyg läsa innehållet?

Ungefär 700.000 personer i arbetsålder i Sverige 1 lever med någon form av nedsättning eller skada. Det är allt ifrån relativt vanliga kommunikativa nedsättningar som dyslexi, färgblindhet och synproblem, till svårare fysiska och psykiska funktionsnedsättningar. Många av dessa är beroende av verktyg som t.ex. skärmläsare för att tillgodose sig innehållet på din hemsida.
Om du skriver en text i en bildfil i t.ex. Photoshop, och sedan laddar upp den i ditt bildspel, finns det ingen möjlighet för en person med specialverktyg att se den texten. Hela 71% av användare med funktionsvariation lämnar hemsidan direkt om den inte är anpassad till deras behov. 2 Där tappar du stor potential att nå ut.


Vårt tips: Skriv aldrig texter direkt i bilder, och använd alltid alt-texter och bildtexter som komplement till bilder som förmedlar viktigt innehåll.

Är det tydligt vilket budskap du sänder? 

Har du flera bilder och budskap kan det försvåra för användaren att ta upp den information du vill förmedla.3 Ett automatiskt bläddrande bildspel gör också att ditt viktigaste budskap får mindre visningstid och därför riskerar att försvinna in i mängden.


Vårt tips: Fundera på om det finns något annat sätt för ditt viktiga budskap att synas på. Kanske som en banner högst upp på startsidan, en egen landningssida – eller varför inte i ett nyhetsbrev?

Källor:
(1) Situationen på​​ arbetsmarknaden​ ​för personer med funktionsnedsättning​,​ 2018
(2) The Click-Away Pound 2016 Report
(3) Carousel/Slider design best practices

Behöver du hjälp? Tryck här för att komma till vår support.

support

Redo att starta
ditt projekt?

Har ett projekt i åtanke eller idé som du vill bolla? Hör av dig! Vi ses gärna på en kopp kaffe i Norrköping eller Malmö.