Är slutet äntligen här för Internet Explorer?

Internet Explorer firade i dagarna 25 år på jorden. Dagen efter födelsedagen annonserade Microsoft i ett meddelande att man om ett år slutar stödja webbläsaren i appar och tjänster kopplade till Microsoft 365. Hörde jag ett folkets jubel? Var det bara jag?

Själv började jag nämligen fira Internet Explorers fall redan 2015. Jag hade inte arbetat många år som webbutvecklare, men hade redan hunnit utveckla ett mindre förakt mot webbläsaren, som inte tycktes följa några vanliga standarder och alltid krävde extra handpåläggning.

Så kom då året då Microsoft lanserade sitt nya operativsystem Windows 10, där den sprillans nya Microsoft Edge ersatte IE som standardwebbläsare. Äntligen, tänkte jag, skulle IE bli ett minne blott. Men Explorer höll sig kvar, och mitt jubel fastnade i halsen.

”Äntligen, tänkte jag, skulle
IE bli ett minne blott.”

Nästa tillfälle att fira var 2019. Det skrevs artiklar om stora säkerhetshål i Internet Explorer: det kunde till och med vara en säkerhetsrisk att bara ha Explorer installerat på datorn. Inte ens Microsoft tyckte om Explorer längre, och Microsoft Edge skrivs om och blir Chromiumbaserad. Allt pekar på att IE-fans borde ta steget bort webbläsaren. Och även om användandet av Explorer minskar drastiskt i Sverige under 2015, finns det fortfarande användare kvar som inte låter sig övertalas.

Så det är bara för mig att gilla läget, kavla upp ärmarna och fortsätta specialanpassa lösningar för IE.


Men så släppte Microsoft sitt pressmeddelande den 17/8 och 2020 – Året av Dåliga Nyheter, blev plötsligt något ljusare. Tidsramen för det officiella utfasandet av Explorer fastställs och precis som med en prästost kan vi vänta oss stordåd om 12 månader.

”Året av Dåliga Nyheter,
blev plötsligt något ljusare.”

Jag vill inte ta ut segern i förskott; korken på champagneflaskan sitter fortfarande kvar ett tag till. Men jag är försiktigt hoppfull. Försiktigt, eftersom att Microsoft uppger att man fortfarande kommer att släppa säkerhetsuppdateringar till IE. Men kanske kan detta bli den sista spiken i kistan, tänker jag. Kanske kan vi äntligen släppa taget om en produkt som lanserades för en god evighet sedan, och med självsäkra steg kliva tillsammans in i nutiden. 

Här har ni en som hoppas det, i alla fall!

Behöver du hjälp? Tryck här för att komma till vår support.

support

Redo att starta
ditt projekt?

Har ett projekt i åtanke eller idé som du vill bolla? Hör av dig! Vi ses gärna på en kopp kaffe i Norrköping eller Malmö.